Belépés Regisztráció
{{ moneyFormat(total) }}
{{ count() }}
A termék bekerült a kosárba

Cikkünk az Althermáról – Etalon magazin

Cikkünk az Althermáról – Etalon magazin 

Fűtés?

Itt az idő újragondolni!

Az állami támogatások lehetőséget adnak arra, hogy korszerűbb épületgépészeti megoldásokat alkalmazzunk. Napjainkban ugyanis egyre nő az igény, arra, hogy a fűtési rendszereket, elsősorban a gázkazánokat egy sokkal hatékonyabb, költségtakarékosabb és környezetbarátabb rendszerre váltsuk. Erre a piaci igényre kínál alternatív lehetőséget egyre több épületgépészeti megoldás. Ellátogattunk a zalaegerszegi Klimatrend Hungary Kft.-hez, hogy megismerkedhessünk a hőszivattyús technológiákkal.

Az újépítésű ingatlanoknál, egyre nagyobb figyelem övezi az energiatakarékosság fogalmát, ám a legtöbb esetben még mindig a kézzel fogható tényezőkre koncentrálunk, mint például a minél vastagabb hőszigetelés és a többrétegű nyílászárók. Ezek természetesen nem elhanyagolható tényezők, ám csupán erre összpontosítani és a gépészeti tényezőket elhanyagolni, annyit tesz, hogy, miközben jó energetikai besorolást nyertünk  figyelmen kívül hagytuk az energiafelhasználást.
 
Bakos Sándort a cég szakemberét kérdeztük a témával kapcsolatban;
 
Hol rontjuk el az újépítésű házak energetikai tervezését?
A gépészeti tervezés és a pontos hőszükséglet számítás elhanyagolhatatlan egy később jól és energia hatékonyan üzemeltethető ház rendszerének alapos megtervezéséhez. Egy A, vagy A+-os energiaosztályba sorolt háznál már egészen finom értékeltérésekről beszélünk, amihez könnyű akár dupla akkora gépet is kalibrálni, és ha felülméretezzük az egyébként szükséges fűtésrendszert, nagyobb lesz a beruházási-, és több az üzemeltetési költség,ráadásul nem biztos, hogy az a készülék vissza tud modulálni annyira, hogy energiahatékonyan üzemeltesse a házunkat. Egy újépítésű ház tehát komoly hő-szükségletszámítást igényel, ami tulajdonképpen nem csak a négyzetméterből adódik, de figyelembe kell venni a falakat, a nyílászárók tulajdonságait, azt, hogy milyen anyagból van a mennyezet, milyen hőszigeteléssel van ellátva, milyen a benapozottsága és a tájolása az épületnek.
 
Mi a legmodernebb hűtés-fűtés technológia ma?
Cégünk a világ egyik legnagyobb klímatechnikai gyártóját, a Daikin-t képviseli. Altherma Hibrid névre keresztelt hőszivattyúja, mely a levegő-víz hőszivattyús technológiá tkombinálja a kondenzációs gázkazán technológiával. Ez a rendszer önállóan képes ellátni családi házak hűtését, fűtését és használati melegvíz ellátását,mégpedig úgy, hogy a leggazdaságosabb üzemmódot figyelembevéve, folyamatosan ügyelve az energiaárakat, a hőszivattyú hatásfokát és a hőterhelési követelményeket,akár további 35%-kal is javíthasson a fűtés hatékonyságán. Előnye, hogy tud tisztán hőszivattyúként, tud simán gázkazánként, és a kettő kombinációjában működni.  
 
Mit jelent a levegő-víz hőszivattyú?
A levegő-víz hőszivattyú egy megújuló energiaforrást használ: a levegőt. Egy hűtőközeget tartalmazó zárt rendszerben kivonja a hőt és egy magasabb hőmérsékletre emeli. Ezt a hőt egy hőcserélő segítségével eljuttatja a lakás központi elosztórendszerébe.
Milyen estekben ajánlott egy ilyen rendszer beépítése?
Elsősorban újépítésű, vagy gépészetileg teljesen felújításra szoruló házak esetében érdemes beépíteni,ahol nem csak fűtésre használjuk a készüléket, hanem a hűtésben is gondolkozunk. A hőszivattyút azonban nem egy önálló egységként kell tekinteni,hanem egy rendszer részeként, amelynek gépészetét ennek alárendelve kell kiépíteni (ezért egy meglévő rendszeren nem, vagy nem megfelelően fog működni).A hőszivattyú egy alacsony hőmérsékletű vízzel dolgozik, ezért rendkívül energiatakarékos a fogyasztása. Legideálisabb, ha 30-35 fokra tudja leredukálnia vízhőmérsékletet, emiatt csak a felület hűtés-fűtéssel tud együtt működni,mint például a padlófűtés, vagy falfűtés, de a felületfűtéseket többféleképpen iskombinálhatjuk, kiegészítő fűtőtestnek a radiátoros rendszer nem alkalmas, ugyanakkora hőszivattyús- hő leadó már annál inkább. Ezek előnye, hogy kicsi a beépítési felületűk, és halkak.
 
Mi a rendszer előnye egy normál gázkazánnal szemben?
Abban az esetben, ha a lakásunkat fűteni és hűteni is szeretnénk külön meg kellene vásárolnunk egy gázkazánt,valamint egy multi-split klímarendszert. Ha mindkét készülékből egy jobb minőséget választunk, akkor már a beruházási költségben akár egy hőszivattyútis választhatunk. Így az energiaigényünket egyetlen készülékkel elláthatjuk,így nem csak egy hatékony, de helytakarékos rendszert választhatunk.
 
Hogy kell elképzelni magát az egységet?
A rendszer felépítése mindenesetben két egységből áll, egy kültériből és egy beltériből. A kültéri egységet értelemszerűen az épületen kívül kell elhelyezni, segítségével tudunk külső levegőből hőenergiát kinyerni. A beltéri egység kialakításánál kétféle megoldás létezik, egy fali kialakítás külön melegvíz tárolóval vagy pedig egy kompakt egybeépített álló kivitelű készülék. A kompakt egység előnye, hogy nem igényel külön gépészeti helyiséget, kis helyigényű, modern, dizájnos megjelenéssel,könnyen a lakás részévé válik.
Mire hívnád fel a figyelmet?
Mindenképp javasolnám olyan gyártó választását, amely nagy múlttal rendelkezik, magas műszaki színvonalon, kiváló minőségű, megbízható, hosszú élettartamú készülékeket gyárt. Fontosnak tartanám hangsúlyozni, hogy a gyártó rendelkezzen helyi képviselettel, aki rugalmasan,gyorsan, megfelelő szakemberekkel képes készülékek telepítését, karbantartásátés szervizelését ellátni. A készülék kiválasztásánál mindig győződjünk meg annak alkatrész ellátottságáról és területi lefedettségéről.

Ezek is érdekesek lehetnek

Cikkünk az Althermáról - Etalon magazinPenész hatása szervezetünkreVegye kézbe az irányítást, bárhol is legyen!Aereco típusú légbevezető elemek működési elveÚJ split klímaberendezés a Daikintól - Stylish