Belépés Regisztráció
{{ moneyFormat(total) }}
{{ count() }}
A termék bekerült a kosárba

Hogyan válasszunk elszívóventilátort?

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe elszívóventilátor választásánál?

• Levegőtlen a helyiség?
• Lecsapódik a pára a fürdőszoba falán?
• Nem tudjuk kiszellőztetni a szagokat a mosdóból?

Megoldás: elszívóventilátor használata!

Előfordul ugyanis, hogy nem megoldható a szellőztetés, vagy nem lehetséges. A megfelelő ventilátor kiválasztása azonban több tényezős kérdés.

Miután eldöntöttük, hogy szükségünk van légcserélő eszközre, utánna felmerül a kérdés, hogy hogyan válasszunk a rengeteg – piacon lévő – márkájú ventilátor közül? Mekkora helyiségbe szeretnénk a ventilátort? Van-e nyílt égésterű kazán vagy kályha az adott légtérben? Van-e esetleg egyéb kényelmi vagy esztétikai szempont, amit figyelembe kell venni?

Az alábbiakban megpróbáljuk a kérdéseket összefogva összeszedni a válaszokat, útmutatást adva a helyes ventilátor kiválasztásához.

A háztartási ventilátorok maximálisan az alábbi működési paramétereket tudják:
• maximálisan 40-45 celsius fok hőmérséklet
• tiszta, páradús, jellemzően zsiradékkal nem telített levegő mozgatására alkalmasak
• jellemzően szakaszos (nem folyamatos 0-24 óráig tartó) üzemeltetés mellett
• jellemzően naponta néhány órányi üzemidőre alkalmasak
• többnyire kamra, hobbyhelyiségek, pince (földfelszín alatti) helyiségek, kazánház, mosókonyha és fürdőszobák szellőztetését végzik
• működtetésük kapcsolóval egybekötve, esetleg páratartalom mérő alapján vagy mozgásérzékelő segítségével történik
• ritkábban a folyamatos működésre is alkalmasak

A háztartási ventilátor helyes kiválasztásának főbb szempontjai:

• A szellőztetni kívánt helyiség funkciója, főbb jellemzői, illetve mérete
• Az elszívott levegő kivzetésének módja (pl. falszakasz szélessége, csőhossz hossza)
• A ventilátor elhelyezési, rögzítési lehetőségei/feltételei
• Elektromos illeszthetőség kérdése
• A ventilátorra jellemző extra- vagy kényelmi funkciók szükségessége (hangnyomás adatok, dizájn)

FONTOS! A SZELLŐZTETŐ VENTILÁTOROK CSAK ÚGY KÉPESEK ELLÁTNI FELADATUKAT, HA A HELYISÉG LEVEGŐ UTÁNPÓTLÁSA BIZTOSÍTOTT! VAGYIS HA ELSZÍVJUK A LEVEGŐT, AZT MINDENKÉPPEN PÓTOLNI IS KELL!

Az épületünk talajszint alatti falszakasza a talaj nedvességétől előfordulhat, hogy salétromos, penészes lesz, ilyen esetekben a külső vízzáró réteg kiépítése mellett ajánlatott a páraszabályzott ventilátor beszerzése, mely a levegő páratartalmának megfelelően automatikusan bekapcsol.
Segítséget nyújthat WC helyiség elszívásánál ventilátor választás esetén, hogy milyen célra szeretnénk az adott ventilátor kiválasztani: magáncélra, esetleg étterembe vagy más közös használatú mellékhelyiségbe van-e szükség WC szellőzésre. Igény szerint választható dizájnosabb kivitelű, falba vagy mennyezetbe süllyesztett elszívóventilátor.
Kisebb lakások illemhelyiségének szellőzése esetében általánban egyszerűbb a választás: A WC helyiség elszívásához általában elegendő egy 100 mm csőcsatlakozású elszívóventilátor (ventilátorok csatlakozása általában ekkora), feltéve, ha a csőszakasz nem hosszabb 1-2 méterénél. A ventilátor elektromos bekötése történhet villanykapcsolóhoz kötött időzítős vagy mozgásérzékelős, illetve zsalus ventilátor beszerelésével.

Nagyobb mellékhelyiségek esetén – nagyobb látogató forgalmú mellékhelyiségek esetén (pl. étterem, könyvtár, művelődési ház, rendezvény helyszínek) a ventilátor típust úgy tudjuk kiválasztani, hogy amennyiben nincsenek nagyobb rendezvények és a kihasználtság egyenletes és kisebb, úgy a helyiségekben lévő WC-k és piszoárok számát szorozzuk meg 30-40 légköbméter / órával, ha az így kapott érték nagyobb, mint 300 légköbméter/óra, úgy csőventilátor beszerelése ajánlott, vagy több fali elszívóventilátor!

Fürdőszobai elszívás esetén a fokozott páratartalom miatt fontos figyelni mindenekelőtt a ventilátor érintésvédelmére. Amennyiben a csőhossz 1-2 m-nél hosszabb, úgy radiális ventilátorok beépítését javasoljuk.

Jól szigetelt ablakok esetén javasoljuk Aereco típusú légbevezető elemek beépítését! Konyhai szagelszívást pedig – ha van rá mód – vezessük ki légcsatornával falon kívülre!

Ventilátor kiválasztásánál fontos arra figyelnünk, hogy sikló vagy golyóscsapágyas ventilátort vásárolunk:

1. Siklócsapágyas ventilátor :

• csak rövid ideig tartó használatra alkalmas, nem használható hosszú, huzamos működésre
• csak oldalfalra szerelhető, döntött vagy mennyezeti elhelyezés esetén nagyon rövid élettartamú lesz

2. Golyóscsapágyas ventilátor:

• hosszabb tartósabb működésre alkalmas, akár mennyezetre is szerelhető, élettartama ettől nem csökken!

Fontos szempont még, hogy a ventilátor rendelkezik-e zsaluval, vagy sem!

Az automaikusan működő zsalu vagy visszacsapó szelep megakadályozza a levegő visszaáramlását, így télen sem hűl ki a fürdőszoba vagy a szelllőztetett helyiség.

Reméljük sikerült segítenünk a ventilátor választásában! Kérdés esetén zalaegerszegi üzletünkben, telefonon és online is készséggel állunk rendelkezésükre!

 


Ezek is érdekesek lehetnek

Szellőzés szerepePáratartalom, mint döntő tényezőVegye kézbe az irányítást, bárhol is legyen!Hogyan válasszunk elszívóventilátort?Daikin 2017 óta, új környezetbarát hűtőközeggel szállítja a berendezéseket!