Belépés Regisztráció
{{ moneyFormat(total) }}
{{ count() }}
A termék bekerült a kosárba

Hogyan válasszunk elszívóventilátort?

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe elszívóventilátor választásánál?

• Levegőtlen a helyiség?
• Lecsapódik a pára a fürdőszoba falán?
• Nem tudjuk kiszellőztetni a szagokat a mosdóból?

Megoldás: elszívóventilátor használata!

Előfordul ugyanis, hogy nem megoldható a szellőztetés, vagy nem lehetséges. A megfelelő ventilátor kiválasztása azonban több tényezős kérdés.

Miután eldöntöttük, hogy szükségünk van légcserélő eszközre, utánna felmerül a kérdés, hogy hogyan válasszunk a rengeteg – piacon lévő – márkájú ventilátor közül? Mekkora helyiségbe szeretnénk a ventilátort? Van-e nyílt égésterű kazán vagy kályha az adott légtérben? Van-e esetleg egyéb kényelmi vagy esztétikai szempont, amit figyelembe kell venni?

Az alábbiakban megpróbáljuk a kérdéseket összefogva összeszedni a válaszokat, útmutatást adva a helyes ventilátor kiválasztásához.

A háztartási ventilátorok maximálisan az alábbi működési paramétereket tudják:
• maximálisan 40-45 celsius fok hőmérséklet
• tiszta, páradús, jellemzően zsiradékkal nem telített levegő mozgatására alkalmasak
• jellemzően szakaszos (nem folyamatos 0-24 óráig tartó) üzemeltetés mellett
• jellemzően naponta néhány órányi üzemidőre alkalmasak
• többnyire kamra, hobbyhelyiségek, pince (földfelszín alatti) helyiségek, kazánház, mosókonyha és fürdőszobák szellőztetését végzik
• működtetésük kapcsolóval egybekötve, esetleg páratartalom mérő alapján vagy mozgásérzékelő segítségével történik
• ritkábban a folyamatos működésre is alkalmasak

A háztartási ventilátor helyes kiválasztásának főbb szempontjai:

• A szellőztetni kívánt helyiség funkciója, főbb jellemzői, illetve mérete
• Az elszívott levegő kivzetésének módja (pl. falszakasz szélessége, csőhossz hossza)
• A ventilátor elhelyezési, rögzítési lehetőségei/feltételei
• Elektromos illeszthetőség kérdése
• A ventilátorra jellemző extra- vagy kényelmi funkciók szükségessége (hangnyomás adatok, dizájn)

FONTOS! A SZELLŐZTETŐ VENTILÁTOROK CSAK ÚGY KÉPESEK ELLÁTNI FELADATUKAT, HA A HELYISÉG LEVEGŐ UTÁNPÓTLÁSA BIZTOSÍTOTT! VAGYIS HA ELSZÍVJUK A LEVEGŐT, AZT MINDENKÉPPEN PÓTOLNI IS KELL!

Az épületünk talajszint alatti falszakasza a talaj nedvességétől előfordulhat, hogy salétromos, penészes lesz, ilyen esetekben a külső vízzáró réteg kiépítése mellett ajánlatott a páraszabályzott ventilátor beszerzése, mely a levegő páratartalmának megfelelően automatikusan bekapcsol.
Segítséget nyújthat WC helyiség elszívásánál ventilátor választás esetén, hogy milyen célra szeretnénk az adott ventilátor kiválasztani: magáncélra, esetleg étterembe vagy más közös használatú mellékhelyiségbe van-e szükség WC szellőzésre. Igény szerint választható dizájnosabb kivitelű, falba vagy mennyezetbe süllyesztett elszívóventilátor.
Kisebb lakások illemhelyiségének szellőzése esetében általánban egyszerűbb a választás: A WC helyiség elszívásához általában elegendő egy 100 mm csőcsatlakozású elszívóventilátor (ventilátorok csatlakozása általában ekkora), feltéve, ha a csőszakasz nem hosszabb 1-2 méterénél. A ventilátor elektromos bekötése történhet villanykapcsolóhoz kötött időzítős vagy mozgásérzékelős, illetve zsalus ventilátor beszerelésével.

Nagyobb mellékhelyiségek esetén – nagyobb látogató forgalmú mellékhelyiségek esetén (pl. étterem, könyvtár, művelődési ház, rendezvény helyszínek) a ventilátor típust úgy tudjuk kiválasztani, hogy amennyiben nincsenek nagyobb rendezvények és a kihasználtság egyenletes és kisebb, úgy a helyiségekben lévő WC-k és piszoárok számát szorozzuk meg 30-40 légköbméter / órával, ha az így kapott érték nagyobb, mint 300 légköbméter/óra, úgy csőventilátor beszerelése ajánlott, vagy több fali elszívóventilátor!

Fürdőszobai elszívás esetén a fokozott páratartalom miatt fontos figyelni mindenekelőtt a ventilátor érintésvédelmére. Amennyiben a csőhossz 1-2 m-nél hosszabb, úgy radiális ventilátorok beépítését javasoljuk.

Jól szigetelt ablakok esetén javasoljuk Aereco típusú légbevezető elemek beépítését! Konyhai szagelszívást pedig – ha van rá mód – vezessük ki légcsatornával falon kívülre!

Ventilátor kiválasztásánál fontos arra figyelnünk, hogy sikló vagy golyóscsapágyas ventilátort vásárolunk:

1. Siklócsapágyas ventilátor :

• csak rövid ideig tartó használatra alkalmas, nem használható hosszú, huzamos működésre
• csak oldalfalra szerelhető, döntött vagy mennyezeti elhelyezés esetén nagyon rövid élettartamú lesz

2. Golyóscsapágyas ventilátor:

• hosszabb tartósabb működésre alkalmas, akár mennyezetre is szerelhető, élettartama ettől nem csökken!

Fontos szempont még, hogy a ventilátor rendelkezik-e zsaluval, vagy sem!

Az automaikusan működő zsalu vagy visszacsapó szelep megakadályozza a levegő visszaáramlását, így télen sem hűl ki a fürdőszoba vagy a szelllőztetett helyiség.

Reméljük sikerült segítenünk a ventilátor választásában! Kérdés esetén zalaegerszegi üzletünkben, telefonon és online is készséggel állunk rendelkezésükre!

 


Ezek is érdekesek lehetnek

Aereco típusú légbevezető elemek működési elveHogyan válasszunk elszívóventilátort?Milyen időközönként szükséges a split klímaberendezés tisztítása?Higroszabályzás - Aereco légbevezetőkPáratartalom, mint döntő tényező