Belépés Regisztráció
{{ moneyFormat(total) }}
{{ count() }}
A termék bekerült a kosárba

Milyen időközönként szükséges a split klímaberendezés tisztítása?

Mi a klímatisztítás menete? Hogy kezdjünk hozzá? 

Fontos, hogy a split klímánkban áramló levegő útját ne akadályozza meg a letapadt szennyeződés, hiszen ez gátolja a készüléket abban, hogy teljesítményét a hőcserélőkön keresztül leadhassa. Emellett a por, kosz, stb. veszélyezteti az egység folyamatos működését, növeli áramfogyasztását, büdöset áraszt, és extrém esetben akár légúti megbetegedéseket is okozhat.


A split klíma tisztításának gyakorisága
A split klímákat fenti okok miatt legalább évente kétszer tisztítani szükséges. (Figyelem! A klímaberendezés évente háromszori, négyszeri tisztítása is indokolt lehet abban az esetben, ha az nem csupán idényszerűen, hanem folyamatosan működik, pl. szerverhűtés esetén, vagy ha fűtésre és hűtésre is intenzíven használjuk.)
Amennyiben van rá mód, érdemes a tisztításokat az idényen kívül elvégeztetni, hiszen a meleg nyári hónapokban a klímaszerelő cégek túlterheltek.

A split klíma tisztításának fontossága, a karbantartási napló meglétének jelentősége

A split klíma tisztítását érdemes képzett szakemberre bízni. Egyrészt azért, mert a szakember jártas e feladat elvégzésében, másrészt a gyártó csak abban az esetben vállal garanciát a termékre, ha az szakember által vezetett, hivatalos karbantartási naplóval rendelkezik. A klímaszerelő cégek által vezetett karbantartási napló megléte egyébként is célszerű, hiszen ennek segítségével könnyedén követhetőek a karbantartási időpontok, valamint a cserélt alkatrészek típusát, és a cserék pontos dátumát is könnyedén nyomon követhetjük.
Mint ahogyan azt a következőkben is olvashatja majd a split klíma tisztítása nem nehéz feladat, azonban a folyamat vegyi anyagok használatát igényli, melyek balesetveszély forrásai lehetnek. Ritkíthatjuk a berendezés karbantartásra való igényét, ha a porszűrőket magunk tisztítjuk meg. (lsd. később)

A split klíma tisztításának menete

A split klíma két részből, egy kültéri és egy beltéri egységből áll, tehát a karbantartás során fontos, hogy a szakember mindkét részt megvizsgálja, és kitisztítsa.
Elsőként a beltéri egység tisztítását végzik el. A berendezést áramtalanítják, majd a hőcserélőjét gombaölő fertőtlenítő spray-vel fújják be. Ezt követően várnak 15-20 percet, hogy a folyadék elérje a kívánt hatást, majd bekapcsolják a berendezést, és körülbelül fél órán át hűtés üzemmódba kapcsolva alacsony hőmérsékleten járatják. Erre azért van szükség, hogy a fertőtlenítő folyadék az egész rendszert átjárja, s bejusson a kondenzvíz csövébe is.A split klíma beltéri egységeiben különböző szűrők is találhatók, melyek alkalom adtán szintén tisztításra szorulnak. Az egyszerűbb szűrőket – mint például a porszűrőt- langyos, szappanos vízzel elmossák, majd miután alaposan megszáradt, visszahelyezik az egységbe. Az érzékenyebb szűrők – mint például a plazmaszűrő vagy ionszűrő – esetében a gyártó által rendelkezésre bocsájtott használati utasításnak megfelelően végzik el a tisztítási folyamatot.
Előfordulhat, hogy a berendezés a karbantartások hiányában oly mértékben elkoszolódik, hogy nem elegendő a fenti műveletek elvégzése, szükségessé válik a leszerelés is. Ez esetben általában elszállítják az egységet, és egy arra alkalmas helyen szétszedik, és kitakarítják.
A split klíma kültéri egységének esetében jóval könnyebb dolguk van, hiszen ez esetben csupán nagynyomású levegővel kell kifújatniuk a hőcserélőre tapadt szennyeződést.

Ezek is érdekesek lehetnek

Vegye kézbe az irányítást, bárhol is legyen!Daikin 2017 óta, új környezetbarát hűtőközeggel szállítja a berendezéseket!ÚJ split klímaberendezés a Daikintól - StylishCikkünk az Althermáról - Etalon magazinDaikin típusú légtisztító berendezések funkciói